Pia fra «Team Pølsa»: – Kan ikke reise på påsketur


 Pia Hasund Vareberg og Øystein Pettersen på Granåsen skistadion. fotograf: Erlend Lånke Solbu / NRK
Pia Hasund Vareberg og Øystein Pettersen på Granåsen skistadion. fotograf: Erlend Lånke Solbu / NRK

Funksjonshemmede Pia Hasund Vareberg (15) rørte nasjonen til tårer da hun medvirket i Team Pølsa på NRK. Men Kristiansand kommune har ikke tildelt henne gullstandard på levekår.

– Jeg har ikke nok BPA-timer til å kunne leve livet slik jeg ønsker. Jeg kan ikke gjøre som andre 15-åringer, reise på påsketur til Syden eller hytta. Jeg vil bare vekk herfra. Kristiansand er ikke stedet å bo om du har en funksjonsnedsettelse, sier en opprørt Pia.

Tvinges til å velge bort

Kristiansand kommune har i mange år vært en sort flekk på Norgeskartet. I årevis har funksjonshemmede og deres organisasjoner slåss mot kommunens administrasjon. Politikerne har ikke klart å løse floken.

Pia har vedtak på 27 timer assistanse i uka. Kommunen mener hun er for «frisk» til å trenge mer bistand. Dermed tvinges Pia til å ta vanskelige valg hver eneste dag. Skal hun gå i bursdag eller på trening? For hun har ikke nok BPA-timer til å kunne gjøre begge deler.

– Kommunen bestemmer over livet mitt, sier hun.

Folk forstår ikke

Pia er vant til å stå i utfordringer. Hun søkte om å bli med i Team Pølsa. I TV-serien fikk seerne følge seks unge i alderen 12–15 år, alle med ulike funksjonsnedsettelser. Trener og programleder var tidligere skiløper Øystein «Pølsa» Pettersen – derav navnet på TV-programmet. Målet var ski-VM i Trondheim, hvor de sammen skulle fullføre et skirenn.

Rundt én million TV-seere fulgte hver episode.


Det kokte på skistadion i Granåsen da yndlingene krysset målstreken.

Team pølsa krysser målstreken! fotograf: Erlend Lånke Solbu / NRK

– Det var rene drømmen å være med på innspillingen av programmene. Og det var stort å være med i Trondheim, men så var det jo hjem til hverdagen – og den er mer krevende enn de mange tusen i Granåsen forstår.

– Kan ikke bare kreve mer

Pia venter spent på hva Statsforvalteren vil si når de skal behandle en innsendt klage. Får hun flere timer, eller ikke?

– For en tid tilbake hadde vi besøk av en kommunal saksbehandler som skulle gjøre ny vurdering av vedtaket mitt. Jeg gråt og forklarte om livet mitt, men det var null respons. Det eneste saksbehandleren sa, var at «ikke alle kan få det de har lyst på».

Hvordan opplever du disse møtene med kommunen?
– Jeg opplever frykt. Jeg er redd. Jeg må hele tiden holde igjen.

Mamma Line forteller at hun fikk innsyn i dokumentene da kommunen skulle vurdere vedtaket om BPA.

– I dokumentene kunne jeg lese at «foreldrene ikke klarer å sette grenser, og Pia var utagerende». Det er jo helt utrolig hva de kan få seg til å skrive, sier Pias mor.

Satser som influenser

Hva tenker du om fremtiden?
– Drømmen er å flytte til Oslo, for der er alt så mye bedre tilrettelagt. Og så tenker jeg å fortsette som influenser, sier Pia.

Hun har 53 000 følgere på TikTok og 34 000 følgere på Instagram. På én måned har hun hatt 3,6 millioner visninger.

Men det hjelper ikke å være ung kjendis når du skal slåss mot byråkratene.

Ordfører Mathias Bernander (H) har gjentatt flere ganger at kommunen jobber med BPA-sakene. Bernander har ikke sett Team Pølsa og uttaler seg ikke om enkeltsaker.